Kaj delamo?

Jadranje

Vsem, otrokom in odraslim, ki bi se radi pomikali po morju z močjo vetra, nudimo pri J.K. Čupa tečaje jadranja. Naučili se bomo pripraviti jadrnico, upravljati krmilo in izkoriščati veter v jadrih.

Windsurf

Kdor bi se rad preizkusil na jadralnih deskah, ima poleti na voljo tečaje windsurfa. Učimo osnove meterologije in jadranja, oziroma izkoriščanja vetra. Teorijo že prvi dan prenesemo v prakso.

Sup

SUP, oziroma stand up paddle, je varianta surfa , ki ima večjo desko in ne potrebuje vetra. Za pogon uporabljamo našo moč in veslo. SUP se je v zadnih letih zelo razširil, in ga lahko vadite tudi pri Y.C. Čupi.

Jadralna šola in poletni center


Prvi tečaji jadranja na optimistih in windsurfih so stekli že leta 1974 z namenom, da bi širili poznavanje pomorskih veščin in krepili število članov društva. Od takrat si pri Čupi prizadevamo, da bi čimveč otrok približali morju in jadranju.

Od leta 2024 imamo pri J.K.Čupa v sodelovanju s Sokolom tudi poletni center "Zabave pri morju". 

Jadralna šola za otroke 2024


V poletnih mesecih potekajo tečaji jadranja na optimistu, ki so namenjeni otrokom od 6. do 12. leta. Tečaji nudijo otroku osnove jadranja: z usposobljenimi inštruktorji bomo odkrivali skrivnosti morja in vetra, spoznavali osnove vremenoslovja, in spoznali jadrnico optimist in pridobivali spretnosti na jadrnici.
Glavna dejavnost, predvsem v prvih dneh tečaja, je igra. Otroci prevračajo čoln, plavajo, tekmujejo v veslanju, plujejo "slalom" okrog boj, si podajajo žogo z enega čolna na drugi in še in še. Vse to opravljajo z rešilnim jopičem. Taka metoda omogoča vsakemu otroku, da premaga začetni strah pred vodo in jadrnico in da ju vzljubi na nevsiljiv način. Otrok, ki zaključi tečaj, zna sam sestaviti optimist in samostojno krmariti.

Poletni center "Zabave pri morju":

Od 24. - 28. junija . 

Urnik od 7.30 do 15.30. Sprejmanje od 7.30 do 09.

Namenjen otrokom od 6. do 12.leta starosti, ki znajo plavati. Na programu: plavanje, izlet z barko in z jadrnico, igre tudi v angleščini.  

 

Tečaji za optimiste potekajo od ponedeljka do petka, od 9. do 17. ure:

1. tečaj: od 01. do 05. julija

2. tečaj: od 08. do 12. julija

3. tečaj: od 29. julija do 2. avgusta 

 

Po dogovoru je mogoče varstvo od 8. ure daje.

 

Informacije za starše

Vsi naši inštruktorji so izkušeni jadralci in imajo opravjen izpit Italijanske jadralne zveze FIV. Otrokom nudimo kosilo skuhano v gostinskem obratu z dvajsetletno tradicijo priprave obrokov za našo jadralno šolo.

Otroci morajo na tečaj prinesti s seboj sledečo opremo:
• zdravniško potrdilo
• malico (sadež ali jogurt)
• primerno nedrsečo obutev za jadrnico
• kopalke, brisačo in čepico za sonce
• majico z dolgimi in kratkimi rokavi, kratke hlače, trenirko in vetrovko
• preobleko, če se zmočijo
• kremo proti sončnim opeklinam (vsaj faktor 30)

Vpisni pogoji: obvladanje osnovnih spretnosti plavanja.